17/1/09

ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ



ΚΑΙ τότε ή Ιέρεια μίλησε πάλι και είπε:
Μίλησέ μας για τό Λογικό καιτό Πάθος.
Κι έκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:
"Η ψυχή σας είναι πολλες φορες πεδίο μάχης, δπου τό λογικό σας και ή κρίση σας κάνουν πόλεμο ένάντια στό πάθος και την δρεξή σας.
Μακάρι να μπορουσα να γίνω ειρηνοποιός στην ψυχή σας, και να μετατρέψω τη διχόνοια και τόν ανταγωνισμό των στοιχείων σας σε ένότητα και άρμονία . Αλλα πως μπορεί να γίνει αυτό, αν κι έσείς οί ίδιοι δε γίνετε ειρηνοποιοί, κι ακόμα, οί έραστες όλων των στοιχείων σας;
Τό λογικό σας και τό πάθος σας είναι τό πηδάλιο και τα πανια της θαλασσοπόρας ψυχης σας .
Αν τα πανιά σας ή τό πηδάλιό σας σπάσει, τό καράβι σας θα χορεύει ή θα παρασύρεται από τα κύματα, ή θα σταθεί ακίνητο στη μέση της θάλασσας.
Γιατί τό λογικό, όταν κυβερνά μόνο, είναι μια δύναμη που φυλακίζει· και το πάθος, αφύλαχτο είναι μια φλόγα που καίει μέχρι την αυτοκαταστροφή.
Για τούτο αφήστε την ψυχή σας να ανυψώνει το λογικό σας μέχρι τα ϋψη του πάθους, για να μπορεί να τραγουδά'
Κι αφήστε την να κατευθύνει τό πάθος σας με το λογικό,για να μπορεί τό πάθοςνα ζει μέσα από την καθημερινή ανάσταση του,και σαν το φοίνικα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.
Θα 'θελα να βλέπατε την κρίση και την έπιθυμία σας όπως θα βλέπατε δυο αγαπημένους φιλοξενούμενους στο σπίτι σας.
Σίγουρα δε θα τιμούσατε τον ενα καλεεσμένο περισσότερο απο τον αλλο γιατι αυτος που προσέχει περισσότερο τον ενα, χάνει τήν αγάπη και την πίστη και των δυό.
Ανάμεσα στους λόφους, σταν κάθεστε στη δροσερη σκια των ασημόφυλλων λευκών, και χαίρεστε την ειρήνη και τη γαλήνη των μακρινων αγρών και των λιβαδιων - αφήνετε τότε την καρδιά σας να πει με τη σιωπή, «Ό Θεος αναπαύεται στο λογικό.»
Κι σταν ερχεται ή καταιγίδα, και οί τρομεροι ανεμοι ταράζουν το δάσος, κι ό κεραυνος κι η αστραπη φανερώνουν το μεγαλειο τοϋ ουρανού, - τότε αφήνετε την καρδιά σας να πει με δέος, «Ό Θεος κινείται με το πάθος»
Κι αφού ειστε κι εσεις μια ανάσα στη σφαίρα τοϋ Θεού, κι ενα φύλλο στο δάσος του
Θεού, κι εσείς θά πρεπε να αναπαύεστε στο λογικο και να κινειστε με τό πάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share this post